Foto: SVT

Lulebohärvan: Fortsatt frysta tillgångar för tidigare toppchefen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare toppchefen och företagaren som varit i centrum för den så kallade Lulebohärvan får inte tillbaka sina frysta tillgångar. Det beslutade tingsrätten i en ny kvarstadsförhanding.

Det var i slutet av april 2020 som det kommunala bostadsbolaget i Luleå slog larm om ekonomisk brottslighet och fakturafiffel. Det handlar bland annat om luftfakturor och Lulebo ansågs ha svindlats på flera miljoner.

I centrum för härvan står en tidigare toppchef i bolaget och en företagare. De är misstänkta för 32 fall om grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Miljonsvindel på Lulebo

Åklagaren får förlängd åtalstid

Misstankarna mot de två männen har under utredningens gång stärkts och de har länge haft sina tillgångar frysta. Åtal skulle vara väckt senast i dag, den 18 mars, men istället har åklagaren fått förlängd åtalstid av tingsrätten.

Rätten har beslutade även att kvarstaden på totalt 3 080 958 kronor skulle kvarstå.

Miljoner i frysta tillgångar

Tingsrätten har tidigare beslutat att frysa tillgångar på totalt 13.557.750 kronor mot ytterligare sju företagare som är misstänkta för att ha lurat det kommunala bostadsbolaget på pengar.

Åtal för samtliga misstänkta ska vara väckt senast den 15 juni eller 6 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet