Johan Mella, miljö- och energiingenjör vid Tekniska Verken i Kiruna AB, berättar hur man vill nå målet att kunna leverera fossilfri fjärrvärme 2025. Foto: SVT

Fossilfri fjärrvärme 2025 – så vill Tekniska Verken nå målet

Publicerad

2025 ska Tekniska Verken i Kiruna vara helt klimatneutrala och sluta upp med fossila bränslen. Målet är att erbjuda Kirunaborna en helt fossilfri fjärrvärme.

År 2025 vill Tekniska Verken i Kiruna att avfallsförbränningen avslutas och att endast biogena bränslen, som till exempel spillvärme från LKAB:s anläggningar, ska användas till fjärrvärmen.

Kommer ni vara helt fossilfria 2025?

– Vår förhoppning är att vi då bara har biogena bränslen som inte ger några fossila koldioxid utsläpp, säger Johan Mella, miljö- och energiingenjör vid Tekniska Verken i Kiruna AB.

Stora investeringar krävs

För att lyckas med omställningen – alltså att gå från fossila bränslen till fossilfria bränslen – måste investeringar göras i fjärrvärmeverket. Man måste till exempel bygga om pannor eller avveckla befintliga pannor.

Spillvärmen från LKAB:s anläggningar är också en viktig pusselbit för att Tekniska Verken ska lyckas med att nå målet med fossilfri fjärrvärme i Kiruna och bli klimatneutrala.

I videon ovan berättar miljö- och energiingenjören Johan Mella om arbetet med att få till fossilfri fjärrvärme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.