Tekniska Verkens vd Jan Fjordell berättar om satsningen på att bara använda spillvärme från LKAB. Foto: SVT

Kommunens nya satsning: Vill leva på LKAB:s spillvärme året om

Publicerad

Efter det lyckade första steget att omvandla spillvärme från LKAB till fjärrvärme i Kiruna under fyra sommarmånader gör Tekniska Verken sig redo för nästa steg. Planen är att använda spillvärmen från LKAB:s anläggningar året runt.

Under sommaren 2020 användes för första gången överskottsvärmen från LKAB:s anläggningar till fjärrvärme i Kiruna. Spillvärmen från anläggningarna har pumpats in i fjärrvärmesystemet under perioden från mitten av maj till mitten av september.

– Det har fungerat över förväntan. Under maj till september har vi i princip bara levt på spillvärme, säger vd Jan Fjordell på Tekniska Verken i Kiruna AB.

Nästa steg våren 2021

Efter första steget är planen att omvandla spillvärmen från LKAB:s anläggningar till fjärrvärme året runt.

– Steg två förväntar vi oss att ta beslut om under våren. Men det förutsätter beslut från LKAB och av oss, säger Jan Fjordell.

En viktig pusselbit har redan bockats av – klartecken från Naturvårdsverket om investeringar för klimatklivet.

Idag används bland annat hushållsavfall som energikälla till fjärrvärmen i Kiruna, men i samband med övergången till mer spillvärme kommer avveckling av avfallsförbränningen börja.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.