Priset på fjärrvärme i Kiruna blev högre istället för lägre – men det ska jämna ut sig enligt Tekniska Verkens vd. Foto: Thommy Johansson/SVT

Kiruna kommun lovade billigare fjärrvärme – blev ännu dyrare

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan lovade Tekniska Verken i Kiruna att Kirunaborna skulle få betala mindre för sin fjärrvärme. Istället har det blivit tvärtom.

– Jag är övertygad om att på lång sikt kommer det bli billigare och bättre, säger vd:n Jan Fjordell.

När LKAB och Tekniska Verken i Kiruna AB skrev en avsiktsförklaring i maj 2018 om att spillvärme från LKAB:s anläggningar ska börja användas till fjärrvärme i Kiruna var beskedet från dåvarande ordförande i Tekniska Verken, Lars Törnman (S), att fjärrvärmen ska bli billigare.

– Vi ska bli billigare än Luleå när det gäller fjärrvärme och Luleå är ju absolut billigaste i Sverige, sa Lars Törnman i maj 2018 till SVT Nyheter Norrbotten.

”Får se hur väl vi lyckas”

Men efter det första steget med spillvärme från LKAB, som gjordes mellan maj och september, är det andra – och mycket dystrare – tongångar från Tekniska Verken i Kiruna AB.

– Vi får sår se hur väl vi lyckas med utvecklingen av spillvärmen. Det beror på hur mycket nya Kiruna kommer att förbruka i fjärrvärme, säger Jan Fjordell, vd vid Tekniska Verken i Kiruna AB.

Tror det lönar sig på sikt

Det är till och med så att priset på fjärrvärmen har gått upp jämfört med tidigare år – trots att leveransen av spillvärmen från LKAB har börjat. I somras var det enbart spillvärme från LKAB som var energikällan i fjärrvärmesystemet i fyra månader.

– Tillfälligt har det blivit dyrare men jag är övertygad om att på lång sikt kommer det att bli billigare och bättre än alternativen. Staten och regeringen kommer att premiera den här typen av klimatvänlig energi.

Hör Jan Fjordell, vd Tekniska Verken, om priset på fjärrvärmen i framtiden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.