Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de enorma malmhögarna, värda miljarder, vid LKAB i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Järnmalm för miljarder läggs på hög i Kiruna – kan lagras till 2030

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ser inga möjligheter att kunna köra ikapp den malm som har fått lagras efter tågurspårningen i Vassijaure den 17 december. Nu lägger man malmpellets värd omkring fem miljarder kronor i högar – som kan få ligga till år 2030.

Datumet för när trafiken på Malmbanan kan komma igång flyttades fram i fredags och enligt Trafikverkets nya prognos kan tågen börja rulla igen den 4 februari.

Det innebär att stoppet på Malmbanan kommer att vara 49 dagar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Under så lång tid har LKAB fått lägga sina pellets från verken i Kiruna och Svappavaara på hög på respektive industriområde. Det kommer att bli minst 2,5 miljoner ton pellets i Kiruna och 0,5 miljoner ton i Svappavaara.

LKAB: Kommer ta lång tid

Och någon möjlighet att köra ikapp det man har förlorat ser inte ut att finnas i närtid. I stället är målet satt på en lång horisont.

– Vi ser att det här kommer att ta väldigt lång tid, fram till 2030 eller längre, säger Linda Bjurholt, logistikchef vid LKAB.

Orsaken är trängseln på Malmbanan. Enligt Bjurholt är det nog så svårt att kunna transportera den malm som produceras vid gruvorna i dag till hamnarna i Narvik och Luleå.

Det innebär att malmlagren i Kiruna kommer att vara fulla under lång tid framöver. Det handlar om malmpellets till ett värde av omkring fem miljarder kronor.

I klippet tar en titt på de enorma berg av malmpellets som byggs upp vid LKAB i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet