På söndagskvällen säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, att prognosen – precis som tidigare under dagen – är att tågtrafiken påverkas under en vecka. Foto: LKAB, Pressbild/Trafikverket

Malmtåg med 38 vagnar spårade ur utanför Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

38 av 68 vagnar från ett 8 000 ton tungt järnmalmståg från LKAB spårade ur på Malmbanan på söndagsmorgonen. Olyckan inträffade i närheten av Gällivare och ser ut att få omfattande konsekvenser på person-, gods- och malmtrafiken där det kommer vara stopp under en vecka.

– Det är 300 meter räls som är förstörd och 800 meter kommer att bytas ut, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Urspårningen skedde klockan 06.22 på söndagsmorgonen, på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv, och tåget hade destination Narvik.

– Det är en allvarlig urspårning, sade Anders Lindberg, presschef på LKAB, initialt.

Lokföraren ska ha klarat sig utan skador.

– Det har skett på sträckan Gällivare–Kiruna mellan Linaälv och Sikträsk. Som det ser ut nu är det totalt stopp på järnvägen, säger Per Juntti, presskommunikatör vid LKAB.

Enligt Anders Lindberg, presschef på LKAB, ska lokföraren uppgett att tåget bara fått ett tvärt stopp.

Omfattande skador

Olyckan skedde cirka tre kilometer från närmsta bilväg vilket är något som orsakar komplikationer för hur långt stoppet kommer att bli.

– Skadorna på spåret och kontaktledningen är omfattande, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Klockan 19 på söndagen säger Peter Jonsson att man nu vet omfattningen – fyra stolpar och 300 meter räls som är förstörd. Det är mitt i en kurva och man kommer byta 800 meter av rälsen. Prognosen är fortfarande att trafiken ska påverkas i 7 dagar.

”En väldigt sårbar sträcka”

Det här är inte första gången som det sker urspårningar på sträckan mellan Kiruna–Gällivare, en sträcka som är högt trafikerad i och med att LKAB kör malm till Narvik och Luleå, från Kiruna och Gällivare.

– Vi vet inte vad som orsakat olyckan ännu, det får utredningen visa men olyckan visar att det är en väldigt sårbar sträcka när den är enkelspårig, säger Per Juntti.

Stoppet får konsekvenser för höstlovssemestrande

Persontrafiken kommer ersättas med buss fram till dess att sträckan åter kan tas i bruk.

Vy tåg som har hand om passagerartrafiken på sträckan uppger att de kommer att sätta in ersättningstrafik. Roger Norman, trafikchef på tågbolaget, menar att stoppet kommer i en oläglig tid för resande och turistnäringen.

– Det är mitt i säsongen med många lov, säger han, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.