På grund av malmtågsurspårningen kommer resenärer som vill ta sig mellan Gällivare och Kiruna behöva ta bussen fram tills dess att röjningsarbetet är färdigt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt besked: Så kommer persontrafiken att påverkas efter tågurspårningen utanför Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

På grund av malmtågsurspårningen kommer resenärer som vill ta sig mellan Gällivare och Kiruna behöva ta bussen fram tills dess att röjningsarbetet är färdigt.

Trafikverkets senaste prognos är att tågtrafiken inte kommer i gång förrän tisdagen den 16 november.

– Men eftersom att vi inte har kommit igång med röjningen ännu så kan det komma att korrigeras, säger Peter Jonsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det var på söndagsmorgonen som ett malmtåg spårade ur utanför Gällivare.

Det innebär stopp på sträckan tills den städats. Trafikverket räknar nu med att det kommer de längre tid, än vad man först bedömde, att få rälsen i åkbart skick.

När det gäller persontrafiken så kommer tågen ersättas med buss mellan Gällivare och Kiruna, och i vissa fall Gällivare till Narvik.

För resande med nattågen innebär detta viss förändring av resan, meddelar tågbolaget VY.

Förseningar

Resande norrut mot Narvik kommer att i Boden behöva byta till sittvagnar för vidare resa mot Gällivare.

I Gällivare sker byte till buss mot Kiruna.

I Kiruna sker byte till tåg för vidare resa mot Narvik. Det kan hända att även den sista sträckan, Kiruna till Narvik, ersätts med buss.

Till följd av byten mellan trafikslag kan förseningar på upp emot 60 minuter uppstå.

För resande söderut mot Stockholm sker samma procedur fast omvänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är vanligaste orsaken till att ett tåg spårar ur? Kan man förhindra en sådan här olycka? Hör järnvägsexperten om tågolyckan i Gällivare.

Gällivare, Fjällåsen, Kaitum, Sjisjka, Abisko Östra, Abisko turiststation, Björkliden, Låktatjåkka, Vassijaure, Katterjåkk, Riksgränsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.