Foto: Pi Frisk / TT

Man allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40–årsåldern blev sent på tisdagskvällen brännskadad under sitt arbetspass på LKAB i Svappavaara då han fick ström från högspänningsledningar genom kroppen.

Det var strax innan midnatt som polisen blev larmad till LKAB i Svappavaara med anledning av att en man ska ha fått ström genom kroppen och därmed blivit svårt brännskadad.

Enligt uppgifter till polisen var mannen, som är i 40-årsåldern, vid medvetande under hela förloppet. Mannen fördes till Gällivare sjukhus för vård med en ambulanshelikopter. Mannen jobbar som underentreprenör åt LKAB.

– Han höll på med ett förebyggande underhållsarbete i ett högspänningställverk i en truckverkstad i Svappavaara. Det var ett planerat arbete, säger Tina Benson, tf informationschef på LKAB.

LÄS ÄVEN: Man skadad – klämdes fast i kross

Region Norrbotten meddelar på måndagen att mannen uppges vara allvarligt skadad samt att han vårdats på intensivvårdsavdelningen för sina brännskador.

Polisen har varit på plats och tagit uppgifter för en anmälan gällande arbetsmiljöbrott samt hållit förhör med vittnen på platsen. Men det är oklart varför olyckan inträffade.

LÄS ÄVEN: 50-åring brännskadades allvarligt i Kirunagruvan

Vet ni på LKAB vad som har hänt?

– Nej, det vet vi inte. Nu pågår det en utredning och jag tror att det redan i natt anmäldes in till Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Sedan gör vi givetvis vår interna utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.