Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen spärrade av vandrarhemmet i Gällivare efter händelsen. Foto: Privat

Man frias från dråp på vandrarhem i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som stått inför rätta för dråp efter en konflikt på ett vandrarhem i Gällivare frikänns.

Det var en kväll i januari som en man hittades allvarlig skadad på vandrarhemmet. Mannen avled senare till följd av skadorna.

En man i 25-årsåldern blev därefter misstänkt för dråp. Under rättegången höll han med om vad som hänt – men nekade till brott och hävdade nödvärn.

Den åtalade utsattes nämligen själv för misshandel innan dråpet.

– Jag ser bara två maskerade personer med mörka kläder och direkt får jag yxan mot ansiktet. Då fattar jag att dom här vill döda mig. Som en reflex tar jag upp mina händer för skydd, sade han under rättegången.

Friar mannen från dråp

Gällivare tingsrätt slår fast att det handlar om nödvärn och friar honom från dråpmisstanken.

”Det har inte visats att han haft rimlig möjlighet att överväga andra åtgärder för att skydda sig. Det kan inte heller anses vara visat att det funnits praktisk möjlighet för honom att avvärja eller på annat sätt undfly angreppet mot honom”, skriver de i domen.

Mannen döms dock till fängelse i två år för två fall av narkotikabrott.

Yxa användes vid misshandeln

Den avlidne mannen och hans kompanjon ska ha använt sig av en yxa och en kofot vid misshandeln.

Kompanjonen döms till fängelse i två år för grov misshandel och grovt hemfridsbrott samt ett rån som inte är kopplat till händelsen på vandrarhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.