Mannen sköts utanför entrén till mataffären Foto: Privat

Man skjuten i Luleå – Polisen håller presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Tre män är gripna misstänkta för inblandning i skottlossningen i Luleå i söndags där en man skadades. Området runt Hertsö centrum spärrades av och av säkerhetsskäl är både Hertsöskolan och Svedjeskolan stängda under måndagen. Männen är anhållna, misstänkta för mordförsök.

Strax före klockan 21.00 på söndagskvällen fick polisen larm om att en man blivit skjuten utanför ingången till en mataffär på Hertsön i Luleå. Mannen fördes till sjukhus.

– Målsägande är man, född 1990 och de uppgifter vi har fått från sjukhuset är att läget är stabilt, säger Karin Markaberg chef för utredningssektionen i Norrbotten vid polisens presskonferens.

Skjutning på Hertsön i Luleå

Händelsen rubriceras som försök till mord, alternativt försök till dråp. Två av de anhållna gärningsmännen är kända av polisen sedan tidigare.

– För närvarande är tre personer frihetsberövade, två är födda 1991 och en 1999, säger Karin Markaberg.

Polisen berättar även att de tagit hand om en väska men vill inte gå in närmre på vad som finns i den. Polisen vill heller inte kommentera eventuellt motiv till skjutingen och hänvisar till att de fortfarande pågår förhör med vittnen.

Avspärrningarna i området hävdes under måndagen. Polisen beskriver hur de nu arbetar på två fronter, att utreda brottet och med trygghetsskapande åtgärder.

– Det råder ingen fara för allmänheten och har inte gjort det. För att skapa ytterligare trygghet och kunna lämna information till allmänheten så har vi stationerat ut poliser på Hertsön, säger Ulf Sköld, områdeschef lokalpolisen Luleå-Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet