Reparationerna efter att pumphuset på Kebnekaises fjällstation förstördes kommer att ta tid. Avloppssystemet är sönder men bajamajor finns på plats. Foto: Therese Sifvert/STF

Månader av problem väntar Kebnekaise fjällstation

Uppdaterad
Publicerad

Dagen före midsommarafton flyttades pumphuset på Kebnekaises fjällstation flera meter på grund av kraftig nederbörd och höga vattenflöden i jokkarna.

– Det kan ta upp till två månader att återställa allt, meddelar fjällstationen sina besökare.

Händelsen när pumphuset förstördes förde med sig att avloppssystemet gick sönder och sedan dess är toaletter och duschar avstängda på Kebnekaise fjällstation. Arbetet med reparationerna är i gång men kan ta tid.

Än så länge är fem bajamajor på plats och fler tillfälliga dass ska placeras ut.

Tvätta sig i jokken

Duscharna är avstängda men det går utmärkt att vaska av sig eller ta ett bad i jokken och bastun är öppen. Det går att borsta tänderna och diska i självhushållet men vi ber er vara sparsamma med vattnet”, uppmanas fjällstationens besökare.

De höga vattenflödena runt fjällstationen har återgått till normala nivåer.

Svenska Turistföreningen (STF) för också en dialog med Kiruna kommun om hur verksamheten ska bedrivas under rådande omständigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Therese Sifvert/STF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.