Många barnfamiljer i nöd

Uppdaterad
Publicerad

-Jag är upprörd. Det är jag. När man ser hur det blivit. Det säger Gert Lundström, diakon i Luleå. Han gör matlådor med julmat till behövande familjer.

Bara i Luleå kommun känner han till ett 70-tal familjer som är i akut behov av hjälp och stöd. Gert Lundström gör listor över behövande och Frimurarna skänker pengar som Luleå Domkyrkoförsamling, där han är diakon, använder till inköp av julmat som ska räcka över helgerna.

-En del familjer kontaktar oss, andra känner vi till, berättar han.

Började gråta

-I fjol när jag kom till en familj med en ensamstående pappa med en matlåda så började han gråta. Det blir problem när det inte finns pengar vare sig till mat eller klappar.

-Julen är en kritisk period för många som har det jobbigt i vanliga fall.

Samarbetet med Frimurarna har pågått under några år.

Det är maten som är det viktiga, berättar Gert Lundström.  Men kyrkan får också in gåvor och pengar från andra föreningar. Pengarna används för julklappsinköp.

-Jag har varit runt och handlat. Det kan bli  jackor, skor, underkläder. Allt behövs. Det är brist på allt.

Vem söker hjälp?

-Det är alla kategorier. Ensamstående och barnfamiljer. Upprörd det är jag när man ser hur det blivit. Vi lever i en väldigt trygg värld jämfört med andra länder men vi har väldigt mycket nöd runt knuten som man inte ser.

Extra pengar

Socialförvaltningen i Luleå ger extra pengar till familjer i jultid. Pengarna är menade som julklappspengar. En barnfamilj med 2 barn får 500 kronor extra. Finns det fler barn är summan 700 kronor.

I Nordnytts studio i kväll berättar sektionschef Ralf Nilsson från socialförvaltningen om den ökande fattigdomen i kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.