Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Aino Johansson om socialtjänstens nya resurser och om svårigheterna med att hitta familjehem i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Arvidsjaur anställer familjestödjare: “Inget barn är placerat i onödan”

Publicerad

I dag är 15 barn i Arvidsjaurs kommun familjehemsplacerade. Just därför anställer kommunen ytterligare en familjestödjare och en handläggare. 

– Vi har fått resurser för att jobba förebyggande med fokus på familjer, säger Aino Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen. 

Under förra året var 17 barn och unga familjehemsplacerade i Arvidsjaur. I dag ligger den siffran på 15 och till sommaren 12. 

– Vi har en tydlig lag att förhålla oss till. Både socialtjänstlagen och LVU (lagen om särskilda bestämmelser om vård av barn och unga). Antalet är högt i förhållande till andra liknade kommuner, men inget barn eller ungdom är placerad i ”onödan”, säger Aino Johansson. 

Förstärker bemanningen

I mitten av sommaren och fram till årsskiftet kommer socialtjänsten i Arvidsjaur att förstärkas med ytterligare en hemterapeut/familjestödjare och en handläggare.

– Vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna jobba förebyggande och kunna ge ännu bättre stöd till familjer, ungdomar och familjehemsföräldrarna, säger Johansson. 

I videon berättar Aino Johansson om socialtjänstens nya resurser och om svårigheterna med att hitta familjehem. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer