• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Många trafikolyckor i samband med snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen har en rad bilolyckor inträffat vid kusten. Ett rejält snöfall i kombination med blåst har förorsakat kollisioner. Bilar har kört in i mitträcket och av vägen. Följ utvecklingen under dagen här.

Under måndagen har polisen fått in rapporter om snörök. Nu uppmanar polisen trafikanterna att hålla avståndet och anpassa hastigheten.

Under hela måndagen har det kommit in larm om trafikolyckor. En av de senare olyckorna inträffade klockan 15.10, i korsningen Haraholmsvägen-Fordonsvägen i Piteå. Det var tre personbilar inblandade i olyckan och två personer fördes till sjukhus med lättare skador.

I Piteå inträffade det även en olycka klockan 19.25 på E4 i höjd med Trollbäcken utanför Pitsund. En personbil tvärnitade för ett annat fordon och fastnade då. Det var tre personer i bilen, men det ska inte ha uppstått några personskador.

Olycka på väg 97

Även dessa olyckor har vi rapporterat om under dagen:

Totalt 17 personer färdades i en buss, som körde in i bakpartiet på en traktor på väg 97 vid lunchtid, 12.15. Sedan körde ytterligare två bilar efter varandra in i den pågående olyckan. Olyckan skedde mellan Rostbollen och nedfarten till E4.

– Två- tre av busspassagerarna fick lindrigare skador.De fick åka till sjukhus. Även traktorföraren klagade på smärta och fördes till sjukhus, säger Ronnie Lindberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Övriga bussresenärer fick vänta på en ersättningsbuss i den krockade bussen.

Filen mot Boden var avstängd under arbetet med olyckan.

– Det blev långa köer, säger Ronnie Lindberg.

12.31 Ytterligare en olycka på E4 i södergående körfält, en kilometer söder om Piteå. Enligt SOS är det en singelolycka. Framkomligheten är begränsad, Södergående fil är avstängd under räddningsarbetet.

Snö på vägen

– Det besvärligt på vägarna på grund av snöfall och att det ligger snö på vägarna, säger Ronnie Lindberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Vid 10.20-tiden larmades räddningstjänsten om två trafikolyckor på E4 norr om Rosvik i Piteå. En personbil hade kört in i mitträcket och i samband med köbildning inträffade en till olycka. i den första olyckan skadades ingen men i den andra fick en person föras med ambulans till sjukhus.

Fick klippas ur bilen

Strax efter halv nio på måndagsförmiddagen fick SOS ett larm om en trafikolycka på väg 97, strax söder om Harads.  En personbil hade kört in i bakpartiet på en annan bil, i samband med en vänstersväng.

En person fick klippas ur bilen. Vägen stängdes av och räddningstjänsten meddelar att den öppnas strax efter klockan tio.

Två bilar kolliderade

Ytterligare en olycka inträffade vid niotiden på E4vid Persön i södergående riktning. Det var två bilar som hade kollliderat och en bil hade kört in i en snövall. Polis, räddningstjänst och polis ryckte ut till platsen.

Under räddningsarbetet var vägen avstängd i södergående körfält. Tre personer färdades i bilarna, minst en person har förts till sjukhus.

Tre olyckor på en halvtimme

Tidigare på morgonen inträffade tre trafikolyckor inom en halvtimme. Det första larmet kom till SOS 06.25 då en bil hade kört in i mitträcket på E4:an vid Måttsundsronningen. Ingen person skadades.

Bara en halvtimme senare inträffade ytterligare en olycka strax norr om Måttsundsronningen då en bil körde in i en annan bil med släp. Två personer fördes till sjukhus. En av förarna, en kvinna, fick lindriga skador och vårdas på intensivvårdsavdelningen för observation, meddelar Region Norrbotten under fredagseftermiddagen.

Strax efter sju inträffade en ny olycka på E4 vid Töre. En bil hade kört in i mitträcket.

Vid åttatiden körde en bil av vägen på väg 97, söder om Harads. Ingen person skadades.

Besvärliga vädret fortsätter

Flyg ställdes också in eller blev försenade under dagen. Även busstrafiken i Boden drabbades av problem på grund av snöovädret.

Enligt SMHI ska det besvärliga vädret fortsätta under dagen. Snöfallet ska lämna Norrbotten först under kvällen. Även vinden från nord eller nordväst fortsätter fram till kvällen.

Artikeln uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.