”Många vet inte vad försäkringen omfattar”

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenternas försäkringsbyrå varnar för fallgropar i samband med brand i en villa som i Heide Krönleins fall. Och byrån menar att många inte vet vad deras villaförsäkringar omfattar. 

Det är konsumentverket, finansinspektionen och svensk försäkring som driver Konsumenternas försäkringsbyrå och enligt chefen Anna-Karin Baltzari-Danfors står verksamheten fri från branschen. Och att informera kunderna om olika försäkringars innehåll är en av de viktigaste uppgifterna.

”En fallgrop”

Anna-Karin Baltzari-Danfors har satt sig in i Heidi Krönleins situation och hon är inte överraskad.

– Tyvärr är det många som  inte riktigt vet vad deras villaförsäkringar omfattar för skydd. I Heide Krönleins fall är en av fallgroparna att hon valde en penningförsäkring för huset i stället för en fullvärdesförsäkring, säger hon.

En penningsvärdesförsäkring innebär att kunden vid exempelvis brand bara är skyddad upp till ett speciellt belopp, minus åldersavdrag.

– En fullvärdesförsäkring är mycket bättre för då har man rätt att få ett nytt hus återuppfört, säger hon.

Unik i världen

Konsumenternas försäkringsbyrå jämför på sin hemsida innehållet i olika försäkringar från olika bolag.

– Vi är unika i världen att göra dessa jämförelser. Där kan man se vad ens egna försäkringar innehåller och jämföra dem med andra bolags försäkringar. Vi ger också poäng till försäkringarna och det handlar om hur bra vi tycker att de är, säger Anna-Karin Baltzari-Danfors. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer