Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Viktor Lundmark serveras veganmat av den mångåriga veganen Cecilia Fikaris i Luleå. Foto: SVT

Mångåriga veganen: ”Det handlar om okunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat efter fredagens rapportering då vi berättade att Luleå kommun inte anser att vegansk mat är tillräckligt näringsrik och i fortsättningen hänvisar eleverna som är veganer till salladsbuffén. En av de som reagerat är Luleåbon och mångåriga veganen Cecilia Fikaris.

Cecilia Fikaris har varit vegetarian sedan tonåren och för 6-7 år sedan valde hon att sluta äta ost och helt bli vegan.

Hon drev i några år en vegetarisk restaurang i Luleå och hennes familj har efter det bott i USA några år. När det gäller hennes barn så har de också ätit veganskt, fram till tonåren då de fått bestämma över sin kost själva. Att vegansk mat inte skulle vara tillräckligt näringsrikt att servera till ungdomar, håller hon inte med om.

Tror beslutet handlar om ekonomi

– Om man vill dra in på veganmat borde man i stället prata om ekonomi, vilket jag tror det handlar om i sluthändan. Att det inte skulle vara tillräckligt näringsrikt är okunskap.

När Cecilia Fikaris med familj bodde i USA, där skolorna inte serverar kostnadsfria måltider, gjorde hon lunchlådor till barnen. En vana hon tagit med sig till Sverige.

Behöver man tänka på något när man lagar vegansk mat till barn?

– Jag tänker inte mer än vad en vanlig familj som äter makaroner, köttbullar och mjölk gör. Jag lagar det vi tycker om. Vår dotter har varit vegan sen födseln och hennes blodvärden är perfekta och hon får inga extra vitaminer.

Ingen ifrågasätter korv och makaroner

Tidigare har Cecilia Fikaris mött många fördomar vad gäller hennes familjs kostvanor. Men i samband med att veganism blivit allt mer vanligt har framför allt de yngre generationernas syn på saken förändrats.

– Äldre kanske tycker att det är okej att vi äter veganskt men inte att vi ger våra barn det.

Vad säger du då?

– Du kan äta skräpmat på vilken diet du än är på. Inte vet jag om korv och makaroner är så nyttigt om du äter det flera dagar i veckan. Och det är ingen som ifrågasätter det, men det gör jag.

Ett argument som kommit upp i debatten efter vårat inslag i fredags är att skattepengar inte ska gå till människors egna val av kost. Cecilia Fikaris tror inte att det skulle behöva bli så dyrt, om bara viljan skulle finnas.

– Det behöver inte vara något speciellt eller dyrt. Det skulle kunna bli mindre kostnader om man slår ihop allergier som tex gluten och laktosintrolerants och gör en rätt som alla kan äta, även veganer och de som äter kött. Det är tillfredsställande om man gör det på rätt sätt och det finns väldigt många som är duktiga på att laga mat idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer