Mångmiljonbesparingar i Region Norrbotten – allt ses över

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten måste spara 700 miljoner fram till 2022. SVT Nyheter Norrbotten har listan som visar vad Region Norrbotten ser över det kommande året.

På Region Norrbottens intranät står det ”Region Norrbotten står inför den största utmaningen i modern tid”. I ett dokument, som går under namnet ”Genomlysning och omställning – Plan för aktiviteter”, listas 87 punkter som visar hur hela vårdens verksamhet är under uppsyn.

Alla divisioner ska genomlysas

Punkterna är olika uppdrag som medarbetare fått av regiondirektören Anna-Stina Lundmark Nilsson och som nu ska analyserar och utvärderas. Alla fem divisioner inom Region Norrbotten kommer att genomlysas. Här kan du läsa hela listan.

– Trots att vi ska sänka volymerna och kostnaderna ska patienterna få ännu bättre tillgänglighet, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Ny omställning 2021

Anledningen till denna omställning är att Region Norrbotten måste spara pengar, runt 700 miljoner till 2022. Under den kommande våren kommer hela vårdens verksamhet att genomlysas och 2021 vill Region Norrbotten att verksamheten är omställd.

I nuläget finns alltså inga beslut på hur det kommer se ut i framtiden utan allt är under uppsyn. Regionrådet Kenneth Backgård (NS) har tidigare sagt till SVT Nyheter Norrbotten att man inte kommer att lägga ned något sjukhus, men AT-läkaren Sofia Zettermark, som just nu jobbar på Gällivare sjukhus, är skeptisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.