Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Maria Stenberg (S): ”En osund utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens kostnader för inhyrd personal fortsätter att slå rekord och i år ser det ut att bli mer än 300 miljoner kronor. Det motsvarar driften av mer än tio medelstora hälsocentraler.

Regionledningen har slagit fast handlingsplaner mot beroendet av stafettläkare, centraliserat beställningarna och satt upp målet att verksamheterna ska vara oberoende 1 januari 2019.

Men utvecklingen går åt rakt motsatt håll.

”En osund utveckling”

Under årets första tio månader är kostnaden för inhyrd personal 244 miljoner kronor och under november och december lär det handla om 60 miljoner kronor till.

Därmed skulle regionen spränga 300-miljonkronorsvallen för första gången.

– Det är en osund utveckling som vi definitivt inte vill se. Det slår hårt både mot ekonomin och mot patienterna som får träffa nya läkare gång på gång. Nu får de inte alltid göra det och det är speciellt riskfyllt för de med kroniska sjukdomar, säger regionrådet Maria Stenberg.

Som tio hälsocentraler

Kostnaden för årets första tio månader motsvarar driften av tio hälsovårdscentraler med 5.325 patienter under ett år.

– Vi har stora pensionsavgångar och svårt att rekrytera ny personal på vissa ställen. Det gäller inte minst allmänläkare i glesbygd. Vi kan inte lämna patienterna i sticket och då måste vi hyra in personal i stället, även om vi sagt att vi ska sänka kostnaderna, säger Maria Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet