Matmässa mitt i Jokkmokks matdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Jokkmokk hyllas som Matlandet pågår en orolig matdebatt om Jokkmokks äldre ska bli utan varm mat i framtiden.

Under tisdagen började en två dagar lång nationell matkonferens i Jokkmokk. Konferensen är en del av projektet Matlandet som regeringen satte igång för sex år sedan.

Samtidigt pågår en orolig matdebatt i Jokkmokks kommun om de äldre ska få hem kyld mat, istället för varm, i framtiden.

Debatt om maten

Jokkmokk är årets mathuvudstad och värd för den årliga konferensen som är en del av projektet Matlandet. Projektet går ut på att Sverige ska bli det nya Matlandet i Europa, och man vill förbättra den inhemska livsmedelsbranschen. Samtidigt som det serverades varm souvas för matkonferensens kursdeltagare så pågår en debatt om nedkyld mat i Jokkmokks kommun.

Socialnämnden går back

Socialnämnden gick förra året back med tio miljoner och måste spara pengar. Ett av sparförslagen handlar om att äldre ska få hem nedkyld mat en eller flera gånger i veckan istället för varm mat varje dag. Den nedkylda maten får istället de äldre eller hemtjänsten varma upp. Socialnämndens ordförande Kerstin Hellgren-Tobiasson, är positiv till förslaget och menar att maten till och med kan bli bättre då den inte riskerar att serveras halvljummen. Men pensionärsorganisationerna är kritiska.

Beslut tas – efter valet

På tisdagen var det meningen att socialnämnden skulle ta beslut om spara på de äldres matkostnader, men frågan har återremitterats till nästa nämndssammanträde som är den 16 september – två dagar efter valet.

– Det är ju tråkigt att få hem massa förpackningar för flera dagar eller en hel vecka. Sen är det ju också frågan om man har förmågan att värma maten själv. Man kanske har blivit gammal och förvirrad, säger Ingvor Larsson, ordförande för SPF Jokkmokk.

”Man har gjort rätt för sig”

– Man bör servera varm mat till de äldre. Man har gjort rätt sig för hela sitt liv och arbetat för det. När man kommer till det stadiet i en ålder att man inte orkar äta eller orkar laga ska man få hjälp med det, säger Sture Engfors, ordförande PRO Jokkmokk.

– Hur klingar satsningen Matlandet om man tar till exempel Jokkmokk som exempel där det finns en oro att de äldre ska få sämre mat?

– Beslutet om hur man tillverkar mat och om man har synpunkter på det så tycker jag man ska vända sig till lokala politiker. Men rent allmänt tycker jag att man ska satsa på mat till sjuka, barn och äldre, säger Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.