Medborgarlön testas i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet erbjuds två tusen arbetslösa finländare en statlig grundinkomst utan krav på motprestation. Syftet med försöket är att se om pengarna uppmuntrar arbetslösa att söka sig till arbetsmarknaden.

– De här pengarna ersätter delvis föräldrapenningen för mig utan att jag behöver fylla i blanketter berättar småbarnspappan Esa Aalto från Uleåborg.

Han är en av de två tusen arbetslösa som deltar i medborgarlönförsöket. Det är inget frivilligt försök utan de slumpvist valda arbetslösa måste delta i projektet. Esa Aalto är arbetslös forskare i biologi liksom hans fru Heidi Aalto. 

Båda är nu hemma och sköter de små barnen Taimi och Jorma. 

Räcker inte 

Den finska grundinkomsten är 5.300 kronor i månaden skattefritt, en summa som få klarar sig på. Utöver grundinkomsten kan man få olika bidrag såsom bostadsbidrag eller föräldrapenning. 

– Vår ekonomi är ungefär den samma med eller utan grundinkomst, berättar Esa Aalto. Men när min föräldrapenning är slut så kan det vara så att det lönar sig för mig att ta olika former av jobb, säger han. 

Eventuella arbetsinkomster påverkar inte grundinkomsten. Försökspersonerna får jobba så mycket som de vill utan att den månatliga grundinkomsten minskar. 

Ska uppmuntra till jobbsökande

Folkpensionsanstalten (FPA), den finska myndigheten som står bakom försöket, vill se om en trygg återkommande inkomst uppmuntrar de arbetslösa att söka sig till arbetsmarknaden och fixa jobb. 

– Vi vill också se om grundinkomsten kan underlätta den krångliga byråkratin i det finska trygghetssystemet. Idag kan det vara så att det inte lönar sig ekonomiskt att ta emot deltidsjobb eller visstidsjobb eftersom den lönen kan sänka de andra sociala bidragen, berättar Marjukka Turunen som är juridiskt ansvarig för försöket på Folkpensionsanstalten. 

Krångliga regler 

Esa Aalto är aningen skeptisk till försöket än så länge. Han hade planerat att stanna hemma och sköta barn en längre tid med hjälp av barnvårdsbidrag men då skulle grundinkomsten ryka. Försöket tillåter inte alla former av inkomster såsom till exempel pension. 

– Jag tycker att regelsystemet fortfarande är för krångligt och byråkratiskt säger Esa Aalto. Min familj måste verkligen räkna ordentligt vad som lönar sig för oss och hur vår beskattning påverkas om jag till exempel börjar jobba.

LÄS ÄVEN: Han vill att alla ska ha medborgarlön i Sverige

Men han medger att grundinkomsten kan vara bra för en egen företagare som kan ha tillfälliga ekonomiska svackor i verksamheten eller för en långtidsarbetslös som kan ta emot kortare anställningar och på det sättet förbättra sin ekonomi. 

– Summan är ju inte jättestor men tanken är att den ska erbjuda en kontinuerlig trygghet, säger Marjukka Turunen. I det långa loppet tror jag att ersättningen till och med kan förbättra försökspersoners livskvalitet och psykiska hälsa, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.