Medlemmar rasar mot Kommunal efter avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Många av Kommunals medlemmar är besvikna och arga efter Aftonbladets avslöjande och nu hotar flera med att lämna facket.

– De har många medlemmar och så avslöjas sånt här. Då börjar man fundera ... Kan man tro på dem i fortsättningen? Törs man det? Det känns inte bra helt enkelt, säger Madelene Sterbeck, bussförare på Luleå Lokaltrafik.

Hon ska just gå på skiftet och börja med buss nummer nio med start i Gammelstad och är bara en av väldigt många kommunalare som är ledsna och besvikna idag.

Kommunals skandal

På sociala medier hotar många medlemmar med att gå ur fackförbundet. Ilskan och besvikelsen är stor:

– Usch och fy!!!! Vad besviken och arg man är!  VÅRA PENGAR missbrukas på det här sättet!!

– Bara å gå ur facket nu.

– Detta är EXAKT vad fackpamperi innebär, om inte aftonbladet hade gjort granskningen så hade ni fortsatt trampa i samma spår!

– Fy f*n alltså! Nu har ni tappat mig som medlem i alla fall!

– Jag är så besviken att våra pengar går till att driva krogar, när har vi som är med i kommunal fått veta att vi ska driva krog?

– De borde ha bjudit oss på festen! Klart att de måste få ha sina fester, men de hade som sagt kunnat bjuda oss också, säger busschaffören Isak Andersson i Luleå.

Sedan Aftonbladets avslöjande har kommentarer från medlemmar strömmat in, både på Kommunals gemensamma facebooksida men också lokalt.

Detta har hänt

Aftonbladets granskning visar att Kommunals ledning under några år, genom handelsbolaget Lyran, spekulerat med 100-tals miljoner kronor på konferens- och krogverksamhet.

Hittills handlar det om förluster på över 320 miljoner kronor på att driva lyxkrogen Metropol Palais i centrala Stockholm och konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård.

Pengar har även gått till styrelseledamöters lyxresor och representation med alkohol.

Aftonbladets granskning visar också att Kommunal dragit in pengar på nakenshow på den egna klubben.

Fackförbundet kommunal, som till stor del företräder lågavlönade, får in mer än en miljard per år i medlemsavgifter.

Källa: Aftonbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunals skandal

Mer i ämnet