Tobias Baudin gratuleras av före detta ordförande Annelie Nordström. Foto: TT

Baudin ny ordförande för Kommunal

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Baudin är fackförbundet Kommunals nya ordförande. Valet går stick i stäv med valberedningens förslag. Han fick 118 röster, jämfört med utmanaren Berit Müllerström, som fick 86. – Jag känner mig stolt, jag är väldigt glad, men jag är också jätteödmjuk inför det som väntar, säger Tobias Baudin till SVT Nyheter.

I går beslutade närmare 200 ombud vid Kommunals kongress att fackförbundets före detta ordförande, Annelie Nordström, inte beviljar henne ansvarsfrihet från skandalerna som avslöjades i januari. Att hon vid kongressen skulle behöva avgå har varit känt sedan länge.

Nu har en ny ordförande valts: Tobias Baudin. Valet går emot valberedningens förslag, som hellre hade velat se Berit Müllerström på den posten.

Kommunals skandal

– Jag ska skapa tydliga riktlinjer, regler, policys och dokument. Det är det första jag ska göra som ordförande, säger han till SVT Nyheter.

”Mammas förtjänst”

Tobias Baudin tror inte att faktumet att han är man kommer att hindra hans arbete. Det enda viktiga är att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön för fackmedlemmarna, menar han, något han tror att han kommer att lyckas med.

Han poängterar sin mammas viktiga roll i hans yrkesliv.

– Det är min mammas förtjänst att jag är med i facket. Hon sade att det skulle vara bra för mig, och det visade sig att mamma hade rätt.

Under onsdagsmorgonen meddelade riksdagsledamoten Veronica Lindholm (S) att hon avsäger sig kandidaturen och ställde sig bakom Tobias Baudin som ny ordförande. Kvar fanns då Berit Müllerström som utmanare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunals skandal

Mer i ämnet