Boverket listar platta läckande tak som vanligaste byggfelet. Men Gert Mörtvik, beställarombud på Kiruna kommun, menar att det inte är taken i sig som är problemet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Flera hus i Kirunas byggs med platta tak – trots vanligaste byggfelet

Publicerad

Läckande platta tak är det vanligaste byggfelet, enligt Boverkets stora kartläggning. Trots det ska flera stora hus med platta tak byggas i Kirunas nya centrum.

Det nya stadshuset i Kiruna, som invigdes i november 2018, fick nästan omedelbart problem med läckage – problem som fortfarande inte är helt åtgärdade. Stadshuset är bara det första av flera stora byggprojekt med platta tak i stadsomvandlingen i Kiruna.

Platta tak byggs – trots mycket problem

I Boverkets stora kartläggning av byggskador är vatten som tränger igenom platta tak den klart vanligast förekommande skadan – och det som är dyrast att åtgärda.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Trots den kunskapen kommer flera stora hus med platta tak att byggas i Kirunas nya centrum.

Läckage i tre års tid

Stadshuset var den första byggnaden som stod klar i den nya stadskärnan. Läckagen, som man har dragits med sedan invigningen, är fortfarande ett problem.

De två översta planen på länskonstmuseet som finns insprängt mitt i stadshuset är fortfarande stängda. Det har också droppat i gallerier och kontorsutrymmen på det översta våningsplanet.

LKAB och entreprenör vill avvakta

– Man måste öppna, byta plåten och se vad som finns däruppe. Men det vill entreprenören och LKAB vill vänta med tills vi ser att det inte kommer in mer vatten, säger Gert Mörtvik, beställarombud vid Kiruna kommun.

Enligt honom är det inte platta tak i sig som är problemet och som skulle kunna vara orsak till oro inför kommande byggprojekt.

Hör Gert Mörtvik utveckla sitt resonemang i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet