Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boverkets kartläggning visar att byggfel kostar oerhörda summor att åtgärda. Hör hur mycket och hur Boverket har räknat i videon ovan. Foto: SVT

Byggfel kostar över hundra miljarder i Sverige varje år

Publicerad

Fel och brister vid byggen kostar astronomiska summor att åtgärda i Sverige varje år. Detta visar en stor kartläggning som Boverket har gjort.

Det är på regeringens uppdrag som Boverket har gjort den omfattande kartläggningen. Det finns ingen samlad statistik över byggfel i Sverige och därför bygger kartläggningen på enkäter och djupintervjuer.

70 procent av skadorna handlar om läckage

Kartläggningen visar att fukt- och vattenrelaterade skador utgör omkring 70 procent av byggskadorna. Det handlar ofta om platta tak, gårdsterrasser, indragna balkonger och punkter där olika fasadmaterial möts.

– Vi drog slutsatsen att vi är väldigt dåliga på att göra våra hus täta, säger Mats Sjökvist, projektledare vid Boverket.

Under året ska Boverket tillgängliggöra kunskaperna för byggbranschen. Det handlar bland annat att informera om riskerna med platta tak. Utgångspunkten för kartläggningen är att det finns stora samhällsekonomiska vinster på att undvika fel och brister i byggandet.

I videon ovan presenterar Boverket hur oerhört mycket byggskadorna kostar – varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet