Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadshuset, kunskapshuset och Tarfalahallen – flera byggprojekt i Malmfälten har varit kantade av byggskador. Hör Alexander Kult, chef för samhälls- och teknikförvaltningen, berätta om vilka lärdomar som dras av problematiken. Foto: SVT

Stora byggskador i stadsomvandlingarna i Malmfälten – nu ska misstagen inte upprepas

Publicerad

Flera av de största byggprojekten i stadsomvandlingarna i Malmfälten har varit kantade av byggskador. I Gällivare ska man utvärdera byggena och se till att samma misstag inte upprepas i kommande byggprojekt.

I Kiruna kollapsade idrottshallen Tarfalahallen för ganska precis ett år sedan. Samtidigt har nya Stadshuset med länskonstmuseet har haft återkommande problem med läckande tak.

I Gällivare har den nya is- och evenemangsarenan tidvis varit stängd på grund av brister i takkonstruktionen medan det nya kunskapshuset har varit drabbat av sprickor, läckage och dålig ventilation.

Det har varit en problemfylld start på stadsomvandlingarna på båda orterna i det avseendet.

Oavsett vem som i slutändan kommer att få stå för notan för skadorna finns det orsak att dra lärdomar av misstagen när stadsomvandlingarna löper på med fler stora byggprojekt.

”Inte upprepa samma misstag”

I Gällivare är det så kallade Multiaktivitetshuset nästa stora projekt. Det kan bli det största och dyraste bygget i stadsomvandlingen i Gällivare och desto viktigare att det blir rätt.

Nu har projektorganisationen för aktivitetshuset fått i uppdrag att analysera de tidigare byggena på detaljnivå.

– Det handlar om att man inte ska upprepa samma misstag eller projekteringsmissar, säger Alexander Kult, chef för samhälls- och teknikförvaltningen.

Hör honom berätta mer om projektet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet