Piteå kommun satsar mer pengar på underhåll av enskilda vägar. Foto: SVT

Mer skattepengar till enskilda vägar i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Piteå höjer under nästa år budgeten för kommunala bidrag till enskilda vägar.

– Syftet med bidraget är att underlätta god väghållning och främja boende och näringsliv på landsbygden. Vi är väldigt nöjda att ha kunnat förenkla ansökningarna och ge fler vägföreningar möjlighet att söka, säger Brith Fäldt, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Omfördelad budget

Enligt kommunalrådet Anders Lundkvist (S) är ambitionen att under mandatperioden fördubbla bidraget till enskilda vägar. I ett första steg ökar bidraget från 900 000 kronor per år till 1 350 000 kronor per år.

Bidraget för vägunderhåll kan betalas ut till enskilda vägar med eller utan statligt bidrag.

– Vi har omfördelat budgeten så att vägar utan statsbidrag får ett högre bidrag per meter väg och på så sätt hoppas vi kunna bidra till förbättrad vägstandard på de enskilda vägarna, säger Brith Fäldt.

Detta krävs för att få kommunalt vägbidrag till enskild väg utan statligt bidrag

Visa
  • Vägen främjar fast boende om minst en eller flera permanentbostäder där aktuell väg nyttjas året runt. Med fast boende menas att den boende ska vara skriven på fastigheten enligt folkbokföringslagen och att vägen ska nyttjas året om.
  • Vägen är minst 100 meter och maximalt 1 000 meter och ansluter till allmän väg eller annan bidragsberättigade enskild väg.
  • Vägen är öppen för boende längs vägen samt för allmän trafik som gynnar det rörliga friluftslivet. Med rörligt friluftsliv avses bland annat allmänna badplatser eller annan allmän fritidsanläggning som är tillgängligt för allmänheten och bedöms utgöra ett allmänt intresse.
  • Aktuell vägsträcka ligger inom Piteå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer