Show med Danny Saucedo blir stoppad på grund av att Pite Havsbad ville ta in för många människor, och då skulle bryta mot covid-19-reglerna om maximalt 50 personer. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen stoppar middagsshow på Pite havsbad

Uppdaterad
Publicerad

I helgen skulle Pite Havsbad anordna en trerättersmiddag med underhållning av Danny Saucedo där 250 gäster var välkomna. Nu stoppar polisen sammankomsten och meddelar att arrangören bara får ha max 50 gäster på plats.

Piteå kommun har tidigare gett grönt ljus till arrangemanget men nu meddelar polisen att evenemanget räknas som allmän sammankomst.

– Vi har pratat med våra jurister och gjort bedömningen att i och med att man annonserar för att Danny Saucedo ska spela, inte för maten i sig, är det han som är lockelsen. Då är det en konsert, en allmän sammankomst, säger Peter Lundmark, tillförordnad chef över lokalpolisområde Piteå Älvdal, till TT.

Regeringen beslutade under våren om en begränsning i ordningslagen vilket gör att max 50 personer får delta vid allmänna sammankomster, till detta räknas bland annat konserter och teaterföreställningar. Pite Havsbad, har som Piteå-tidningen rapporterat om, fått godkänt från kommunen gällande hur borden är placerade för att minska smittspridningen.

– De får fortfarande ha honom där men då gäller begränsningen om max 50 personer och de måste skicka in en anmälan om detta till oss, säger Peter Lundmark.

Ställer in helt

Det är dock inte aktuellt – Pite Havsbad bekräftar att man väljer att ställa in arrangemanget helt och hållet.

Vd:n Kristoffer Lundström tycker det är tråkigt att polisen kommer i ”elfte timmen” och river upp kommunens beslut.

– Vi har ju haft en dialog med kommunen, som är tillsyndsmyndighet, och har skickat in en verksamhetsplan för hur vi ska säkerställa att vi håller avstånd mellan borden. De vanliga restriktionerna som gäller i en restaurang. Vi har ju väldigt stora ytor, den här lokalen är godkänd för 1 000 personer och vi begränsade det till 250, säger han.

Ifrågasätter bedömningarna

Att polisen sade stopp beror på att det var just en känd artist som Danny Saucedo som skulle uppträda.

– Hade det varit du eller jag som hade uppträtt på den här middagen så hade det varit okej, då hade vi fått ha 250 personer. Det som gör att man bedömer att det här är en offentlig sammankomst är att det är en artist av en viss kaliber. Man bedömer att folket inte kommer för maten utan att de kommer för Danny Saucedo, säger Kristoffer Lundström.

Från fall till fall

Exakt vilka arrangemang som anses vara offentliga sammankomster avgörs från fall till fall – och bedömningarna har sett olika ut på olika platser.

– Den största frågan som jag ställer mig är varför bedömningen görs olika över landet, för vi är ju inte pionjärer. Det har genomförts den här typen av middagsunderhållning på andra håll i landet, säger Kristoffer Lundström.

Danny Saucedos manager Thomas Lööw säger till TT att man inte har några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.