Mikael Lekfalk menar att råd, inspel och erfarenhet behövs för att ställa om en stor organisation till ett nytt läge när det gäller innovation, effektivisering, arbetskraftsbrist och kulturförändring. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande – Mikael Lekfalk skickar brev till politikerna

Uppdaterad
Publicerad
Sent på tisdag kväll skickade Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk ut ett mejl till alla politiska gruppledare för att ge sin syn på sitt omdiskuterade konsultavtal om ledarskapsutveckling.

Det var på tisdagen som SVT Nyheter Norrbotten kunde avslöja att Mikael Lekfalk skrivit ett avtal med en mentor/konsult som kostar 30 000 kronor för 1,5 dagar i månaden. Och det trots att kommunen ska spara mångmiljonbelopp, främst på skola och omsorg.

Avtalet förnyas inte

Avtalet med Resultatfabriken i Uddevalla har gällt sedan juni 2018 och går ut vid årskiftet 2019 och kommer då att ha kostat kommunens skattebetalare 570 000 kronor plus moms, resor och logi.

– Det här kände jag inte till i förväg. Avtalet har inte tagits upp politiskt vad jag vet och det känns inte rätt att han beslutar om det här själv, säger gruppledare Bertil Bartholdson (V).

I sitt mejl till gruppledarna slår han fast att avtalet inte kommer att förnyas efter årsskiftet, men att sättet att arbeta med strategisk rådgivning för högre chefer ska ingå i den upphandling om ledarskapsutveckling som ska göras.

”Vi är inte vana att arbeta så här, men min övertygelse är att det är en förutsättning för att vi ska lyckas med våra uppdrag som chefer i Luleå kommunkoncern”, skriver han.

”Ett smart drag”

Mikael Lekfalk menar att råd, inspel och erfarenhet behövs för att ställa om en stor organisation till ett nytt läge när det gäller innovation, effektivisering, arbetskraftsbrist och kulturförändring.

”Det här är skattepengar, mycket pengar, men jag skulle vilja påstå att rätt rubrik på SVT:s inslag är ”Kommundirektören gör ett smart drag och tar in Sveriges bästa organisationsutvecklare...”

”Jag förväntar mig inte att ni alla delar min analys, men jag vill att ni ska få ta del av hur jag tänker.”

Men i själva sakfrågan står han upp för att avtalet är bra för honom själv och för kommunen och att kommunledningen gett klartecken för beslutet.

– Jag tycker inte att jag förtjänar kritik för just det här avtalet. Det här är en bra insats som jag har gjort. Vi kan utveckla det här sättet att jobba för fler chefer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet