Ylva Johansson (S) tror att bolagen som granskades 2013 försvunnit. Det stämmer bara delvis. Foto: TT

Rödgröna regeringen införde nollvision – istället ökade dödsolyckorna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har minskat kraftigt sedan mitten av 50-talet. Men de senaste tio åren har siffrorna stagnerat trots att regeringen infört en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.

– Varje människa som inte kommer hem från jobbet är en fruktansvärd tragedi och någonting som aldrig borde ske, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.

På mitten av 50-talet dog hela 425 människor på sina jobb. Sedan dess har siffrorna sjunkit relativt stadigt, bortsett från 1994 då Estonia sjönk. Men de senaste tio åren så har någonting hänt.

De gick till jobbet och dog

En människa dör varje vecka

Nu dör inte färre människor på jobbet längre. Istället har statistiken stagnerat och vissa år dör till och med fler än tidigare år. De senaste tio åren har mellan 35-58 personer dött i Sverige, alltså en person i veckan, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

– Det är väl så att med den medvetenhet och teknik vi har kommer vi ungefär så här långt. Nu måste vi göra nya saker, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes-och miljömedicin på Norrlandsuniversitetssjukhus.

Misslyckad nollvision

För tre år sedan införde den rödgröna regeringen en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet. Resurserna inom arbetsmiljöområdet stärktes också med runt 125 miljoner per år. Men trots det har utveckling alltså inte vänt och förra året dog fler människor än 2017.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) säger att hon nu kommer att sätta sig ned och lyssna på ansvariga myndigheter, arbetsgivare och fackliga representanter för att sedan vidta olika åtgärder mot dödsolyckorna.

Kan du nämna en konkret åtgärd som du vill få plats på för att dödsolyckorna inom arbetslivet ska minska?

– Jag vill först diskutera med experterna och arbetsmarknadens partner. Jag vill fråga dem om skyddsombuden har rätt kompetens? Har inspektörerna rätt kompetens? Skulle man behöva se över preskriptionstiderna för dessa olyckor? Skulle man behöva ha fler sanktionsavgifter?

Kort om den rödgröna regeringens arbetsmiljöstrategi

Regeringens arbetsmiljöpolitik utgår från den arbetsmiljöstrategi som beslutades i början av 2016.

Arbetsmiljöstrategin, som gäller för perioden 2016-2020, ska bidra till en arbetsmiljö som förebygger ohälsa, olycksfall och motverkar att människor utestängs från arbetslivet och har särskilt fokus inom tre konkreta områden:

  • Nollvision mot dödsolyckor samt förebyggande arbetsplatsolyckor
  • Ett hållbart arbetsliv
  • Psykosocial arbetsmiljö

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet