Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla behöver ställa upp, sa energiminister Khashayar Farmanbar (S) när han på onsdagen besökte Boden och intervjuades om vindkraftsutbyggnaden som möter stort motstånd i en del kommuner. Foto: Randi Gitz, SVT/Magnus Hjalmarson Neideman, SvD/TT

Energiministern sneglar mot Finlands vindkraftslösning – kommuner kan få större del av kakan

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsmotståndet är stort i Norrbotten. Men när energi- och näringsministern Khashayar Farmanbar (S) besökte Boden pratade han om norrbottningar som ett folk som ställer upp och förstår vikten av tillväxt – och att Sverige sneglar mot hur Finland belönar sina kommuner med fastighetsskatten.

– Det här handlar om arbetstillfällen, tillväxt, ökad efterfrågan på fastigheter, säger Kashayar Farmanbar (S), det handlar om att vår landsbygd får en större inflyttning istället för utflyttning, det handlar om framtidstro i vår landsbygd.

”Gör oss fria från shejker och Putin”

Energi- och digitaliseringsministern fortsätter tala sig varm för fossilfri el och påpekar att vi samtidigt ska ”ställa om till klimatsmart”.

– Det gör oss fria från att vara beroende av shejkerna i Mellanöstern eller av Rysslands Putin.

Tidig eftermiddag hölls ett möte i snöfallet på stan i Boden där han fick frågor från Bodensarna om bland annat energifrågorna och om hur många arbetstillfällen han räknar med att H2 Greensteel kommer att bidra med. 

Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) svarade i ministerns ställe och berättade att kommunen räknar med totalt 10 000 nya invånare om etableringen blir av.

Företagsmöte om energin

Under eftermiddagen träffade energi- och näringsministern företaget H2 Green Steel för att sedan delta i ett rundabordssamtal om energiförsörjningen i Norrbotten.

– Vi är ett land på tio miljoner invånare som är världsledande på massor av produkter och vi ska fortsätta vara det. Vi ska fortsätta vara världsledande på att producera grön el, säger energi- och digitaliseringsministern.

I klippet förklarar minister hur man kan använda finska belöningsmodeller även i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.