Foto: TT

Minskat mandat i Pajala – trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommuns beslut att minska antalet mandat såg ut att inte bli av. Men nu har man hittat ett kryphål – en teknisk rättelse.

2015 togs det ett beslut i Pajala fullmäktige att man till nästa mandatperiod skulle minska antalet ledamöter från 33 mandat till det nya antalet på 21 mandat.

Men förändringar riskerade att inte bli av då man glömt bort att anmäla beslutet till Länsstyrelsen. Upptäckten gjordes först nu i sommar och det skulle inneburit att antalet mandat fortsatt skulle vara 33 under minst fyra år till.

Kryphålet – en teknisk rättelse

Tidigare i veckan fick kommunen ny information av Valmyndigheten kring ärendet, Valmyndigheten meddelade att de funnit en teknisk möjlighet att ändra i valdatasystemet i enlighet med det kommunen beslutade 2015.

Kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V) har fört diskussioner med gruppledarna i Kommunfullmäktige och det har konstaterats att det beslut som fattats av kommunfullmäktige är det beslut som finns och som gäller. Pajala kommun har därför meddelat Valmyndigheten att kommunen går till val av 21 ledamöter till Kommunfullmäktige. Valmyndigheten genomför därmed en teknisk rättelse.

”Beklagligt med sådana här svängningar”

–Det är beklagligt med sådana här svängningar i ett viktigt ärende så pass nära valet. Men det känns ändå positivt att det beslut som kommunfullmäktige fattat kan genomföras, säger Anna Kumpula Kostet (V)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.