Arkivbild Foto: Scanpix

Misshandlad lärare får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En lärare måste vara beredd på våld, hävdade tingsrätten och nekade en misshandlad lärare skadestånd. Men hovrättens dom ger läraren rätt.

– Detta är en principiellt mycket viktig dom. Den klargör att lärare inte ska behöva tåla våld i skolan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Fallet har sin början i en stökig skollunch på en Kirunaskola. En tonårig elev trotsade personalen och blev till slut utföst ur matsalen av en lärare. Eleven slog och sparkade läraren, och hotade honom också med en innebandyklubba. För detta dömdes eleven av Gällivare tingsrätt till misshandel och olaga hot. Men läraren fick inget skadestånd.

”Måste vara beredd på hot”

Tingsrätten sade i sin dom att en lärare ”måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma” och jämförde med polisers och ordningsvakters arbete.

Motiveringen kritiserades av såväl lärare som utbildningsminister Jan Björklund. Läraren överklagade det uteblivna skadeståndet och då eleven gick med på att betala fastställde Hovrätten för övre Norrland skadeståndet i sin dom.

Enligt Lärarförbundets jurist Ove Rang, som företrätt läraren, var domen väntad.

– Vi anser att domstolen på nytt fastställer den praxis som tidigare visats. Vi får väl se tingsrättens dom som ett olycksfall i arbetet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.