Man dömd för mord överklagar domen Foto: SVT

Morddömd överklagar till HD – kvinnans målsägarbiträde är nöjd med domen

Uppdaterad
Publicerad

Den morddömde 30-årige Kalixbon och hans försvarsadvokat Frida Larsson har bestämt sig för att överklaga till högsta domstolen (HD).

– Vi är mycket missnöjda och anser inte att beviskravet är uppfyllt, säger hon.

Hovrätten fastställde i dag tingsrättens dom när det gäller en 25-årig kvinna från Kalix.

En 30-årig man som haft ett ”på- och av-förhållande” med henne har ännu en gång dömts till sexton års fängelse för mordet på kvinnan i hennes egen lägenhet.

”Som ett avslut”

Kvinnans målsägarbiträde Karoliina Ikonen var nöjd med domen som de anhöriga ser som ett avslut och som en början på sorgeprocessen.

– Det är ett klassiskt uppbrott. En kvinna som levt i en våldsam relation som till slut vill avsluta den och då slutar det med att mannen tar ihjäl henne. I det här fallet är det både våld och en strypning. Det var så hon dog, säger hon och fortsätter: 

–  16 års fängelse är ett tufft straff men nu kan de anhöriga lägga det här bakom sig.

Den 30-årige mannen förnekade brott, krävde ett totalt frikännande och menade att han var ute och gick med hundarna när mordet inträffade.

Han menar att att kvinnan var bunden med hundkoppel när han kom tillbaka till lägenheten. 

”Missnöjda med domen”

Försvarsadvokat Frida Larsson tycker att varken tingsrätten eller hovrätten hade underlag att döma mannen för mord

– Vi är mycket missnöjda med domen. Det finns brister i polisutredningen, framförallt i den tekniska utredningen av brottsplatsen. Vi vet egentligen inte vad som hänt och det finns omständigheter som talar för min klients oskuld, men det har inte behandlats på ett korrekt sätt, säger hon.

Hovrättens dom kommer därför att överklagas till högsta domstolen (HD).

– Jag har fått instruktioner att överklaga domen. Vi menar att beviskravet som ska ställas inte är uppfyllt. Det finns alldeles för många frågetecken kring dödsorsaken, säger Frida Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.