Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gun Mannberg berätta om utmaningarna i 43 minusgrader – bland annat ville mobilbatteriet att intervjun skulle avslutas inomhus. Foto: Magdalena Mannberg

Möt familjen i Årrenjarka – mäter och bor i rekordkylan

Uppdaterad
Publicerad

Släkten Mannbergs har funnits i Årrenjarka sedan 1820-talet. Aldrig tidigare har en lägre temperatur noterats på mätstationen men familjen tar kylan med ro.

– Vi har gäster som åkte på skidtur idag, säger Gun Mannberg.

Byn Årrenjarka, Jokkmokks kommun, ligger 17 kilometer från Kvikkjokk där mätningarna startade 1888.

Men sedan slutet av 1990-talet ligger stationen bara 200 meter från familjen Mannbergs turistanläggning i Årrenjarka.

– Från början gjorde vi manuella mätningar var tredje timme, men sedan 2012 görs det automatiskt, säger Gun Mannberg och tillägger att nederbörden och snödjupet mäts för egen maskin.

Vyerna trumfar kylan

När SVT får tag i henne och dottern Magdalena är de ute på en vinterpromenad. Det storslagna berget Kassavare skapar en mäktig kuliss och det knarrar ordentligt i snön.

– Här i byn ser vi inte solen ovanför horisonten förrän om en vecka. Men det är lika vackert som det är kallt, säger Gun.

Dottern sjätte generationen

Den första Mannberg som slog ned bopålarna i Årrenjarka kom från Kvikkjokk redan på 1820-talet. Då försörjde sig släkten på småbruk men sedan slutet av 1960-talet är det turismen som gäller.

– Jag är den sjätte generationen och vi är ett riktigt familjeföretag, säger 39-åriga Magdalena Mannberg.

I klippet – hör om utmaningarna i 43 minusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.