Foto: SVT

Dagny, Selma och Doris – unika svin

Uppdaterad
Publicerad

Unika och ulliga svin i Norrbotten – möt Dagny, Selma och Doris.

Nu har den speciella ullgrisen kommit till länet med en päls som liknar fårets och en lukt som beskrivs som extra unken.

– Jag trodde inte det var sant när jag först såg en, de är ju supersöta, säger ägaren Marika Risberg.

Klarar kyla bättre

I februari gjorde alltså de första Ullgrisarna entrè i Norrbotten. Och vinterklimatet här uppe verkar passa perfekt för de ulliga svinen.

SE ÄVEN: Här blir SVT-reporten biten av ullgrisen

Det är till Kälagården utanför Hemmingsmark nära Piteå som de tre hårfagra gyltorna importerats av grisfantasten Marika Risberg. För tillfället bor Selma, Doris och Dagny i garaget men till sommaren får de flytta ut till en hage och uthus som är under uppbyggnad.

Ullgrisarnas ägare Marika Risberg. Foto: SVT

Och ägaren drömmer om att föda upp fler, för de här gullgrisarna tänker hon inte äta upp.

– Jag har ju hört att det finns en del pengar i just de här grisarna på grund av det exklusiva köttet som man gör serranoskinka av i Spanien. Men jag måste först få tag på en manlig gris som kan befrukta dem och det är inte så lätt att hitta, säger Marika Risberg.

Se hela reportaget med ullgrisarna här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.