Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets gruppledare i Jokkmokk, Henrik Blind, ser ut att bli riksdagledamot efter ett nytt framgångsrikt val. Han pryder även ett elskåp i Jokkmokk, vilket syns i början av klippet. Foto: Arkiv, SVT/Micke Nyberg, SVT

Jokkmokk är Miljöpartiets starkaste fäste i landet – gruppledaren till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Jokkmokk är för andra valet i rad störst i Sverige – och gruppledaren Henrik Blind är på väg att bli riksdagsledamot.

– I så fall ska jag kämpa för att vi inte ska öppna gruvor som inte behövs – som i Kallak, säger han.

Miljöpartiet hade det största stödet i riksdagsvalet i Jokkmokk med 11,3 procent och tvåa var Lund (10,9 procent) och trea Stockholm (10,1 procent).

Sämsta kommunerna för de gröna var Norsjö och Arvidsjaur, 1,2 procent av rösterna.

Val 2022

”Bästa valet någonsin”

– Vi har gjort vårt bästa val någonsin i Jokkmokk och vi är mer än nöjda. I kommunvalet fick vi dessutom 14,9 procent av rösterna, säger gruppledaren Henrik Blind (MP) som nu är på väg in i riksdagen.

Vill inte ha gruva i Kallak

Han är sjätte namn på partiets rikslista och åttonde på Stockholmslistan och eftersom det ser ut att bli 18 mandat verkar saken klar.

– Jag vill inte ta ut någon seger i förskott, men om jag blir riksdagsledamot så skulle jag driva jokkmokksfrågorna från en annan nivå. Som att även vi i glesbygden måste få hjälp av staten att klara av den gröna omställningen och att vi inte ska öppna gruvor som vi inte behöver, som Kallak, säger Henrik Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet