Nämndens S-ordförande efter hårda kritiken kring Fallet Mikael: ”Har vidtagits kraftiga åtgärder”

Publicerad

Gällivare kommuns agerande och utredning efter 44-åriga Mikaels död har fått stark kritik. Socialnämndens ordförande kommenterar nu bedömningen att journaler ändrades i efterhand för att skydda anseendet.

– Det har uppenbarligen skett och vi måste se till att det aldrig händer igen, säger Johannes Sundelin (S).

Nyckelhantering och bristande dokumentation är två av bristerna som utredaren pekar på efter att 44-åriga Mikael hittades död i sin lägenhet efter en tid – trots att han skulle ha besök från kommunen fyra dagar i veckan.

– Vi har sett bristerna och behöver titta på att vidta åtgärder. Men i en verksamhet där vi har ett budgetansvar på 500 miljoner kronor och 800 anställda som ska serva stora delar av den äldre befolkningen så sker det saker som vi behöver förbättra, säger Johannes Sundelin.

Fallet Mikael i Gällivare

Tycker att man tagit steg framåt

Bristerna menar Moderaterna är kända sedan flera år och hävdar att det görs för lite för att lösa alla problem inom förvaltningen. Sundelin (S) menar däremot att man tar steg framåt – trots att de allvarliga bristerna nu konstaterats.

– Vi har bland annat i Gällivare under 2020 tillfört medel för att ha en projektledare som sätter individens behov i centrum för att vi bättre ska kunna tillgodose och ta tillvara på de perspektiv som brukaren har, säger Sundelin (S).

”Har vidtagit kraftiga åtgärder”

SVT har tidigare avslöjat att den första utredningen inte gjordes förrän vi begärde ut den. Då hävdade kommunen att man hade gjort allt rätt. I den nya utredningen beskrivs den som en ”efterkonstruktion för att skydda verksamhetens anseende”.

Nämnden socialdemokratiske ordförande menar att det inte handlar om ett större problem inom förvaltningen och berättar i klippet ovan att de ”vidtagit kraftiga åtgärder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet