Moderaterna kritiserar socialtjänsten i Gällivare efter Mikaels död: ”Kända brister sedan många år”

Publicerad

Moderaterna i Gällivare är starkt kritiska till hanteringen av Fallet Mikael. De allvarliga bristerna som utredaren pekar på i sin utredning ska enligt M vara kända sedan flera år och frågan om socialtjänsten ändrat i journalen i efterhand för att skydda anseendet vill de se över.

– Det borde utredas vidare, säger Marina Eriksson (M), ledamot i socialnämnden.

Ledamöterna från Moderaterna i socialnämnden är starkt kritiska till hur socialförvaltningen i Gällivare och Socialdemokraterna hanterat fallet med 44-åriga Mikael. Dels reagerar M mot de brister som utredaren kommit fram till finns i förvaltningen, men också sekretessen och bristen på information.

Socialnämnden har vid två tillfällen berört Fallet Mikael men det efter att SVT gjort avslöjanden, och Moderaterna är kritiska till att de inte fått någon information om fallet från förvaltningen.

Fallet Mikael i Gällivare

– Vi får informationen genom media och någonting måste man ha diskuterat i ärenden, säger ledamoten i socialnämnden Kjell Sundvall (M).

Kända brister i flera år

I den nya utredningen som kommunen har gjort och överlämnat till IVO pekas flera allvarliga brister ut. Bland annat att det helt saknats dokumentation, journalen har ändrats i efterhand och stödteamet har haft bristande rutiner kring vem de har nycklar till.

De bristerna menar Moderaterna är kända sedan flera år men de har inte hanterats.

– Vi har inte rutiner hur vi ska göra om någon inte öppnar dörren, och nyckelfri hemtjänst har man fått investeringsbudget på i många år men ingenting har hänt, säger Marina Eriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet