Fick ”sparken” efter journalfusk – jobbar kvar på samma ställe

Uppdaterad
Publicerad

När Gällivare kommun konfronterades med att datum i utredningen av ”Fallet Mikael” inte var sanna svarade socialchefen att en medarbetare sagts upp från sin tjänst. SVT Norrbottens granskning visar att det inte stämmer – personen blev omplacerad och arbetar kvar inom samma förvaltning.

17 juni hittades Mikael död i sin lägenhet efter att ha legat död en tid, trots att kommunen skulle vara hemma hos honom fyra dagar i veckan.

Gällivare kommun hävdade att de hade utrett ärendet och gjort allt rätt men SVT har i en rad artiklar kunnat visa att utredningen skapades först när vi begärde ut den, över tre månader efter Mikaels död.

Fallet Mikael i Gällivare

Medarbetare sades upp

När socialchef Annette Viksten-Åhl får frågor om detta svarade hon via mejl:

”Detta ledde till att jag som förvaltningschef i samråd med personalavdelningen tog beslut om att säga upp den berörda medarbetaren från sin tjänst.”

SVT Norrbotten har kollat på alla personalärenden sedan Mikaels död och hittar inte något fall där en person sagts upp. Däremot ett ärende där en person omplacerats av personliga skäl. Personen har istället erbjudits en annan tjänst inom socialförvaltningen.

Idag vill socialchefen inte längre svara på om frågor om sin egen kommentar, vilket du kan höra mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet