Näringsministern: ”Besked om gruva i Kallak nära förestående”

Uppdaterad
Publicerad

Över fyra års tid har förflutit sedan ärendet gällande en potentiell järnmalmsbrytning i Kallak/Gallok, i Jokkmokks kommun, hamnade på regeringens bord. Nu öppnar nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson för att det kan komma ett beslut i frågan inom en nära framtid.

Han menar att det har blivit lättare att komma till ett beslut om Kallak efter det att regeringen bildats om, utan Miljöpartiet.

– Huvudsakligen beror det på en grundinställning hos Socialdemokraterna, vi gillar gruvor. Gruvor kan hjälpa oss med den gröna omställningen och de skapar jobb men även andra industrisatsningar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Gruvbrytning i Kallak

Två riksintressen konkurerar med varandra

De två riksintressen, rennäringen och mineraler som konkurerar med varandra i frågan om en potentiell järnmalmsbrytning i Kallak/Gallok och det är en av anledningarna till att brytningen hamnat på regeringens bord.

– Det regeringens uppgift att göra en avvägning mellan olika intressen och det är slutgenomgången som vi tittar på inom departementet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

För lite drygt ett år sedan uppgav man från det brittiska bolaget Beowulf Mining att etableringen av gruvan skulle ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

Världarvets kan påverkas vid malmbrytning

Unesco har efter att ha blivit tillfrågade av regeringen om ett uttalande i frågan. I uttalandet uppger de att en gruva kan få ”åtminstone medelstor negativ påverkan på världsarvet Laponia, men att påverkan potentiellt kan bli stor eller mycket stor”. FN-organet har i sin motivering hänvisat till att en brytning skulle få för stora konsekvenser för samebyarnas renskötsel och dess rättigheter.

Karl-Petter Thorwaldson uppger att han idag inte kan lämna besked till hur man ska säkerställa att världsnaturarvet Laponia inte påverkas utav en potentiell gruvbrytning.

Enligt näringsministern kommer världsarvet att ingå i en sammantagen värdering som regeringen där intressena så som rennäring, friluftsliv och potentiella vinster för näringsliv vägs mot varandra.

Hör Karl-Petter Thorwaldssons resonemang i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet