Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Utsläppen måste ned” säger Fredrik Hannerz, enhetschef vid Naturvårdsverket, i klippet.

Naturvårdsverket tveksam till gruvindustri i framtiden: ”Kommer inte funka”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Naturvårdsverket ser framtiden mörkt ut för gruvor, stålverk och pappersbruk om inte takten på utsläppsminskningen av koldioxid ökar drastiskt.

– Så länge det är de här utsläppen... Nej, det kommer inte att funka. Utsläppen måste ned, säger Fredrik Hannerz, enhetschef vid Naturvårdsverket.

Stålproduktionen i Sverige står för väldigt stora utsläpp av koldioxid, med SSAB i spetsen som den enskilt största utsläppsboven. Trots att bolaget har nått sina egna mål med en halv procents utsläppsminskning per ton per år så räcker inte det på långa vägar för att nå de svenska klimatmålen som kräver en minskning på 8 procent. Något som Naturvårdsverket menar hotar gruvindustrins framtid.

Minskade en halv procent

SSAB satte målet att minska koldioxidutsläppen med 6 procent, per ton, mellan 2014 och 2020, vilket man uppnått med liten marginal, alltså bara en halv procent minskning per ton, per år.

Klarade inte sitt eget mål

LKAB i sin tur satte målet 2013, att man skulle minska utsläppen med 35 procent , per kilo/ton, till 2020. Men det blev bara 7,5 procent minskning, ungefär en procent per år.

I videon förklarar Naturvårdsverket vilka stora utmaningar industrierna står inför och vad de måste göra för att nå upp till klimatmålen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet