Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Martin Pel, teknisk direktör vid SSAB, om varför det tar så lång tid för bolaget att nå målen med minskat utsläpp. Foto: Iman Tahbaz/SVT

SSAB i Luleå beräknas drivas vidare på kol fram till 2040

Uppdaterad
Publicerad

SSAB har nått sina egna mål när det gäller utsläppsminskning av koldioxid men det räcker inte alls till för att nå de svenska klimatmålen. I bolagets årsredovisning går att läsa att konverteringen till grönt stål beräknas börja först 2040.

SSAB:s mål har varit att minska koldioxidutsläppen med 300 000 ton mellan 2014 och 2020, vilket man nått med en liten marginal. Det innebär ändå minskade utsläpp per ton på bara 0,5 procent per år i genomsnitt. Men enligt Naturvårdsverket krävs det betydligt mer än så – minst 7-8  procent per år – om klimatmålen ska nås.

– Vi har satt ett mål att minska koldioxid varje år med 3 000 och det har vi nått med mycket ansträngningar. Det låter kanske inte så mycket men vi ligger ju redan väldigt lågt i utsläpp i vår process i jämfört med många andra, säger Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

I klippet hör du SSAB:s förklaring till varför det tar så lång tid för dem att nå målen med minskade utsläpp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet