Det vara färdigfluget för Nextjet på flygplatser som Arvidsjaur och Gällivare efter den 17 november.

Önsketänkande blev sanning

Publicerad

Nextjet har i ett pressmeddelande påstått att bolaget flyger vidare som vanligt även efter den 17 november då den tidsbegränsade operativa licensen går ut, men det är ett önsketänkande som lanseras som en sanning.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om Nextjets ekonomiska problem som gjort att varken bolagets revisorer eller transportstyrelsen tror på en fortsättning.

Flyger vidare?

Därför drog också transportstyrelsen in den operativa licensen och ersatte den med en tidsbegränsad licens som går ut efter den 17 november.

Därför kan det vara färdigfluget på flygplatser som Arvidsjaur och Gällivare efter det datumet.

LÄS MER: Nexjet – licensen dras in

Men Nextjet har enligt kommunikationschefen Henning Lindberg haft en extra bolagsstämma och beslutat att genomföra en nyemission av aktier och även att sälja två flygplan.

Totalt kommer bolaget att få in 70 miljoner kronor den vägen, om allt går som det ska.

”Detta gör att Nextjet flyger som vanligt, även efter den 17 november.” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Måste ansöka först”

Men det går absolut inte att påstå något sådant i dag, menar transportstyrelsens enhetschef Simon Posluk.

– I dag har bolaget en tillfälligt licens som går ut efter den 17 november och för att kunna fortsätta flyga måste bolaget ansöka och få en ny licens och då måste vi granska ekonomin på nytt, säger han.

Så det är fel att säga att bolaget flyger vidare efter den 17 november?

– Som sagt, den tidsbegränsade operativa licensen gäller till och med 17 november och ingen ny licens har utfärdats. Men vi vet att bolaget jobbar hårt för att få ordning på ekonomin. För vår del är det avgörande om det kan anses att bolaget kan klara sina åtaganden under nästa tolvmånadersperiod, säger Simon Posluk.

Ska ansöka

Och Nextjets kommunikationschef erkänner indirekt att den omdiskuterade formuleringen är ett önsketänkande som blev

en ”sanning”. I varje fall just nu.

– Vi ska ansöka om en ny licens och vi bedömer att vår ekonomiska situation är så pass bra att vi kommer att erhålla en permanent operativ licens, säger Henning Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

nextjet

Mer i ämnet