Vid NMR:s valmöte i Boden 1 september uppstod tumult. Bo Nilsson, medlem i det nazistiska partiet NMR, döms nu för bland annat misshandel.

Nazist i Boden döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Bo Nilsson, medlem i nazistiska organisationen NMR, döms av Luleå tingsrätt till villkorlig dom och böter för hets mot folkgrupp och misshandel. Detta efter händelser under 2018.

Vid ett tillfälle inför valet uppstod ett tumult den 1 september vid nazistiska NMR:s valtält i centrala Boden. NMR-medlemmen Bo Nilsson ska ha riktat ett slag mot en pojke. Han har även i ett tal under i första maj 2018 i Boden uttalat sig nedsättande mot bland annat personer av utländsk härkomst. Han blev åtalad för misshandel och hets mot folkgrupp.

Under tisdagen kom domen mot Bo Nilsson, som i valet kandiderade till Bodens kommunfullmäktige. Nu fick partiet inte tillräckligt många röster för att få något mandat där.

Uttalat sig kränkande

Bo Nilsson döms för både för misshandel och hets mot folkgrupp.

Enligt Luleå tingsrätt har han uttalat sig kränkande och nedsättande mot homosexuella, invandrare och personer med utländsk härkomst vid ett tal som han höll i Boden på första maj förra året.

Tingsrätten konstaterar också i sin dom att talet fick spridning genom att det lades ut på Nordiska motståndsrörelsens (NMR) sajt. ”Det innebär att han har gjort uttalanden som har fått spridning”, står det i domen.

Fanns vittnen

Det fanns både poliser och motdemonstranter på platsen då misshandeln inträffade. Samtidigt befann sig några ungdomar där. I samband med det slog Bo Nilsson ett hårt slag mot hakan eller halsen på en pojke. Allt enligt pojken själv och vittnen.

Villkorligt och böter

Pojken ska till viss del ha hunnit flytta sig varför slaget inte nådde full kraft. Pojken uppger att han trots det fick ont ett tag och blev röd där slaget tog.

Bo Nilsson döms av tingsrätten till villkorlig dom och böter. Domen kan överklagas senast den 5 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer