Totalförsvaret i norra Sverige uppmärksammas under Folk och Försvars rikskonferens som startar på söndag. Foto: TT

Norra Sveriges totalförsvar bättre än i övriga landet

Uppdaterad
Publicerad

Norra Sverige bedöms ligga före övriga Sverige när det gäller utvecklingen av totalförsvaret. Ett arbete som pågått under flera år i Norrbotten.

Norra Sverige bedöms ligga före andra regioner i utvecklingen av totalförsvaret. Det uppger Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Vi har kommit en bra bit på vägen i vår region, men vi slår inte av på takten, säger Ulf Silverstedt, chef för den norra militärregionen.

Under Folk och Försvars tre dagar långa rikskonferens i Sälen, med start på söndagen, medverkar Ulf Silverstedt, Björn Nilsson, Norrbottens landshövding och Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör i Luleå kommun. De tre ska berätta hur totalförsvarsplaneringen i norr går till.

Ständig utveckling

Ulf Silverstedt beskriver en lång tradition av samverkan i norra Sverige. Det handlar om upparbetade rutiner vid samhällsstörningar i fredstid, till exempel översvämningar och bränder, där Försvarsmakten ofta stödjer samhället.

– Det underlättar totalförsvarsplaneringen men vi får hela tiden arbeta på att utveckla arbetet och nästa steg är hur vi ska lösa ledning och samordning under höjd beredskap, säger Ulf Siverstedt.

Sårbart vid kris

Under 2018 upprättade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med Sveriges kommuner och landsting nya överenskommelser för kommuners och landstings arbete med det civila försvaret för perioden 2019-2022.

— En viktigt del för kommunerna i arbetet med civilt försvar, förutom att säkra den samhällsviktiga infrastrukturen, är att även jobba medvetet främjande för att samhället ska kunna behålla sina funktioner trots förändringar och störningar, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör i Luleå kommun.

– Samhället är i dag mycket sårbart vid en kris och kommunerna har en viktigt roll att spela. Det är många faktorer som kan ställa till det för kommuninvånarna i händelse av kris, till exempel att maten skulle ta slut inom några dagar.  Det är viktigt med ett krismedvetande även hos allmänheten, säger Ulf Siverstedt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.