Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan man förebygga att kräftpest sprids till Norrbotten – hör Maja Wressel från länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Filip Öhman/SVT

Norrbotten enda länet utan kräftpest – så hindrar du smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är det enda länet i Sverige utan kräftpest. Det vill man fortsätta med och nu går länsstyrelsen ut med tydliga råd för hur smittan stoppas.

Efter att kräftpest upptäckts i Skellefteälven under fjolåret så är nu Norrbotten det enda länet i Sverige där man inte sett någon förekomst av smittan.

Tydliga rekommendationer

Länsstyrelsen i Norrbotten går därför ut med tydliga rekommendationer för att informera allmänheten om vad de kan göra för att förhindra att smittan också förs in i länet.

– Om man inte tänker till och är varsam med hur man rör sig mellan vattendrag då kan det finnas en risk att smittan sprids, säger Maja Wressel, naturvårdshandläggare och samordnare för invasiva främmande arter på länsstyrelsen.

Flodkräftan har minskat med 98 procent

I övriga Sverige där kräftpesten identifierats har man också sett en ordentligt negativ effekt på beståndet av flodkräftan.

– Ser man till övriga Sverige så är situationen en helt annan. Där har flodkräftan minskat med 98 procent de senaste hundra åren och det är kräftpesten som utgör det största hotet, säger Maja Wressel.

I klippet hör du mer om kräftpest och hur man kan förebygga att den sprids till Norrbotten.

Vad är kräftpest?

• Kräftpest är en svampsjukdom som sprids via sporer. Sjukdomen orsakas av en algsvamp, som är klassad som en av världen hundra värsta invasiva arter.

• Kräftpesten är extremt dödlig för den inhemska flodkräftan vars bestånd har minskat drastiskt under de senaste hundra åren.

• Sjukdomen sprids främst genom signalkräftan, som själv är en resistent bärare av smittan.

• Sjukdomen kan även spridas genom att vatten där smittan förekommit, tas in i tidigare smittfria vattendrag.

• För att förhindra spridning kan man sanera båtar, fiskeredskap och andra saker som varit i andra vatten, genom att koka, frysa, torka eller tvätta med T-röd eller desinficeringsmedel.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.