Foto: Länsstyreslen

Första marina naturreservatet

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Norrbotten sitt första marina naturreserat, Kallfjärdens naturreservat, med 18 öar och skär i det yttersta havsbandet.

I veckan beslutade Länsstyrelsen i Norrbotten att bilda två nya naturreservat, vilka båda ska bidra till att bevara Norrbottens unika skärgårdsmiljö.

– Vi har en unik skärgård i Norrbotten med många stora biologiska värden. De här nybildade naturreservaten bidrar till att vi även i framtiden kan  få uppleva ett friluftsliv i en orörd skärgårdsnatur, säger Per-Anders Jonsson, chef på Naturskyddsenheten.

Första marina reservatet

Kallfjärdens naturreservat består av ett storslaget, vidsträckt skärgårdsområde i norra delen av Piteå kommun, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Här finns 18 öar samt ett antal mindre skär och grund i det allra yttersta havsbandet. Under ytan väntar ett varierat landskap med allt ifrån klippiga rev till långsträckta sten-och sandbottnar där fiskar som till exempel harr trivs bra.

En viktig fågelö

Det andra nybildade naurreservatet är Kunoöhällan i Luleås södra skärgård, en blockrik ö som ligger helt oskyddad och hårt utsatt för havets omilda behandling.

Ön är en mycket viktig fågellokal i Luleå södra skärgård.. Här finns bland annat en stor koloni av tobisgrissla, samt kolonier av tärnor, skratt-, fisk- och dvärgmås, liksom grågås, kustlabb, bergand och roskarl, skriver Länsstyrelsen vidare.

Åtta naturreservat blir lite större

Länsstyreslen utvidgar också åtta naturreservat i Norrbottens län. Dessa är: Lombbergen, Tallberget och Turpas i Överkalix kommun, Rappobäcken i Jokkmokk kommun, Enstakaberget i Älvsbyn kommun, Bålkaberget och Paula i Arvidsjaur kommun samt Globerget i Jokkmokk och Älvsbyn kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.