I Norrbotten har det under november månad slagits värmerekord på flera platser. Foto: SVT

Norrbotten slår värmerekord

Publicerad

I dag blev det klart – Norrbotten har slagit värmerekord. Inte sedan mätningarna startade har medeltemperaturen under novembermånad varit så varm som nu.

–  Det är tre platser längst i norr som noterar rekord för medeltemperaturen i november, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Rekorden

Rekorden har slagits i Naimakka, Nikkaluokta och Karesuando i Norrbotten. Per Stenborgs sammanställning av medeltemperaturen i november visar på följande:

  • Karesuando har haft en medeltemperatur på – 2,0 grader. Det tidigare rekordet från år 1918 var på – 2,4 grader. I Karesuando har mätningarna pågått sedan 1879.
  • Naimakka har haft en medeltemperatur på  -1,5 grader. Det tidigare rekordet på -2,3 grader uppmättes år  2011. Mätningarna startade år 1944.
  • Nikkaluokta har haft en medeltemperatur på -1,5 grader. Det tidigare rekordet på -2,1 grader uppmättes 2011. Mätserien började år 1950.

Snön ligger inte kvar

– Trenden med varmare höstar och snö som inte ligger kvar gör att sannolikheten för värmerekord har ökat. Det märks tydligare ju längre norrut i landet man kommer, säger Per Stenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer