Många tjänstemän i Norrbotten efterfrågar mer utbildning. Det här är en arkvbild. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Norrbottningar har stort behov av vidareutbildning

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten finns det en oro bland tjänstemännen att inte få tillräckligt med vidareutbildning och kompetensutveckling hos sin arbetsgivare.

Det är statistikmyndigheten SCB  som på uppdrag av fackförbundet TCO genomfört en undersökning bland Sveriges tjänstemän där de fått svara på vilket behov de har av omställningsmöjligheter.

– Omställningsfrågorna har blivit än viktigare i och med coronakrisen, men behovet fanns redan innan, säger Therese Svanström, ordförande TCO, i ett pressmeddelande.

Högsta siffran i landet

I Norrbottens anger 43 procent att de är i behov av vidareutbildning som de inte tror sig kunna få av sin arbetsgivare inom ramen för sitt arbete. Det är en av de hösta siffrorna i landet. I Norrbottens län är möjligheten till utbildning i närheten av bostadsorten ett stort hinder ( uppger 61 procent) för vidareutbildning, enligt rapporten.

– Vi kan inte ha utbildningsfläckar på Sveriges karta. Alla måste ha samma chans till utbildning, oavsett var man bor, säger Therese Svanström. 

Den som vill läsa kan läsa hela rapporten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer