– Jag tror att det blir bra med full fart med ny partiledning in i en ny valrörelser, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), om Löfven avgång. Foto: SVT

Norrbottniska reaktioner på Löfvens avgång

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tror att det blir bra med full fart med ny partiledning in i en ny valrörelser, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Varken han eller riksdagskollegan Mattis Karlsson (M) är överaskade över beskedet att Löfven avgår redan i höst.

På söndagen kom beskedet att Stefan Löfven avgår som partiordförande för Socialdemokraterna lagom till partiets kongress i höst. Så här låter ett par reaktioner från den norrbottniska riksdagsbänken:

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i Norrbotten:

– Efter att ha fått smälta det här i ett par timmar tycker jag att det är bra. Partiet kommer att kunna gå med full fart in i en ny valrörelse med en ny partiledare. Det blir värdefullt för oss som parti, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Stefan Löfvens avgång

Hur har du upplevt Stefan Löfven och vad vill du se för egenskaper hos nästa partiledare?

– Dels är själva ledarskapet oerhört viktigt. Löfvén har utövat ett tryggt och förtroendeingivande ledarskap under några oerhört turbulenta år i svensk politk.

– Sen har jag uppskattat att han varit väldigt tydlig vad gäller jämlikhet, att varje människa ska ges möjligheter oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Han har också insett vikten av en ny industrialisering och klimatarbete och det tror jag är viktigt nästa socialdemokratiska partiledare gör.

Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot Norrbotten:

– Jag tror att det ändå var ganska väntat. Han har suttit så pass länge. Jag har upplevt att han varit trött på sistone, man har inte sett så mycket av honom.

– Han hade förvisso uttryck att han hade för avsikt sitta över valet. Men om man tittar på det så är det rätt tid  att göra det nu innan valet. Man får en ny partiledare som kan gå in i valrörelsen med ny energi, säger Mattias Karlsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet